Håndutskårne iskuler i japansk stil

17th april 2017
Håndutskårne iskuler i japansk stil

HVORFOR ER IS OG ISKULER SÅ VIKTIG?

Å skjære ut iskuler i japansk stil er ingen lek. Det er ikke noe du kan lære deg på et blunk, og bør overlates til erfarne bartendere.Se for deg å måtte hakke løs på en svær isblokk med håndsag, kniver og hakke, vel vitende om at en liten feil kan sende deg på sykehus. Det er nervepirrende saker. Så hvorfor risikerer bartendere fingrene sine for å skjære ut iskuler for hånd? Les mer nedenfor!

I mange barer bruker man isen for bare ett formål: å kjøle ned drinken. Det blir ofte sett på som den minst viktige delen av en drink, men dette er imidlertid langt fra sannheten.

Stikk innom en hvilken som helst bar i verden og bestill en drink. I 99% av tilfellene er is den første ingrediensen som bartenderen vil tilføye din drink eller cocktail. Det er en grunnleggende ingrediens i en drink og bidrar til den helhetlige smaken. Bartendere i Japan begynte å forstå dette for lenge siden, og utviklet en spesiell isutskjæringsteknikk som hjelper deg å nyte din drink lenger.

stirring ice

Er du lidenskapelig opptatt av håndverket? Start din bartenderkarriere med EBS nå!

HVA ER DEN JAPANSKE TEKNIKKEN FOR Å SKJÆRE UT ISKULER?

Håndutskårne iskuler er en form for kunst innenfor bartenderbransjen. Japanske bartendere blir ofte anerkjent som de som utviklet denne fantastiske teknikken og deretter bidro til at den ble en del av populærkulturen. I Japan skjæres iskulene vanligvis ut for hånd når en kunde bestiller en whisky.

Teknikken krever spesielt utstyr slik iskniver og sager – og mye trening. Bartenderne starter vanligvis med en stor isblokk og hakker av en mindre del. Fra denne delen skjærer de ut en mindre terning og begynner så å hakke på den til det bare gjenstår en kule. Det høres enkelt ut, eller hva? For noen bartendere er ikke dette farlig nok. For å gjøre det enda verre, skjærer de ut iskulene for hånd uten hansker.

Japanese ice carving

Lær mer om is og isutskjæring på vårt 10-dagers bartenderkurs for viderekomne. Se læreplanen her!

HVA ER VITENSKAPEN BAK ISKULENE?

Barer skjærer ikke ut iskulene for hånd fordi det får de til å virke mer profesjonelle og elegante (det er kanskje 30% av årsaken), det er faktisk vitenskap bak det hele. En isterning smelter raskest fra hjørnene, en kule har ingen hjørner og smelter derfor saktere og jevnere. Dette betyr at en iskule gir deg noen få ekstra, men viktige minutter til å nyte din whisky on the rocks.

Den andre grunnen til at bartendere liker å bruke store blokker, er friheten det gir dem. Bartendere lager ikke bare runde iskuler, de kan skjære ut isdiamanter og mange andre flotte former, avhengig av drinken og glasset.

Noen mener at håndlaget is er å ta det litt langt, og at det bare er nok en trend. Men tenk etter, hva er poenget med å betale i dyre dommer for en utsøkt årgangswhisky om den vannes ut på et øyeblikk på grunn av en isbit av lav kvalitet? Behandle whiskyen med den respekten den fortjener, og server den med en glasslignende iskule. Stol på oss, smaksløkene dine kommer til å takke deg.

Japanese ice balls

pedro

pedro

Peter is a Senior Copywriter at EBS. Born and raised in Liverpool, England, he has lived throughout Spain but now calls Barcelona his home from home. Peter is very fond of tea and rum (never mixed together though).